Baja Szthápatjavédikus szemmel 1.

 

Az otthonom

         Ez az oldal nemcsak az építészeknek íródott, hanem Baja minden egyes polgárának, főleg a „szívem csücskében élőkhöz”, az alvégiekhez, a Homokvárosban lakókhoz szól.

 

Nem kívántam nagyon hivatalos és „komolykodó” honlapot készíteni, hisz ez a honlap nemcsak a védikus tudásról, és az Alapítványom munkájáról, de Bajáról és mellesleg rólam is mesél…

 

Az 01. képen a pici szobám és én vagyok látható, amint a számítógépem előtt ülök. Innen indult el minden, innen a Monostori út 28/A-ból…

 

Emlékek

 

Nagyon kevés hely van nálunk, pici, régi lakásban lakunk. A környék egyik legrégebbi háza ez, régen ezen a helyen csak pincék és szőlők voltak, és az épületünk egyik szobája - a nagyszoba - présház volt. Nagypapám a későbbiekben még ebben folytatta kovács mesterségét, és gyártotta a patkókat, eszkábavasakat, ácskapcsokat stb. Ez a ház, régi korok üzenetét hordozza. (És most már 1994 és 1995 óta napi kétszeri meditáció és TM-szidhi program minősége, nyugalma is megjelenik a falai között. Sok ember érzi ezt, amikor tiszteletét teszi a házunkban…)

 

Szobám belső elrendezése

 

Sok dolog szükségszerűségeket követ, de azért a fő elveket megpróbáltam betartani és ügyeltem a részletekre is.

A számítógépemet úgy helyeztem el, hogy munka közben észak felé nézzek. (Munka közben kelet felé nézni a legjobb - azaz irány elősegíti a kreativitást - de egyenlőre még nem volt időm átrendezni a szobámat. Az északi és a keleti irány is előnyös a tartós, huzamos munkavégzés irányának.)

Az ágyam fejrésze kelet felé néz, ami nyugodt alvást biztosít.

 

Jógagyakorlatos poén

 

A 02. képen egy közepesen nehéz jógagyakorlatot mutatok be, ezt csak a poén kedvéért raktam ide… A jóga valójában nem erről szól… (A kép elkészítésében a legnehezebb az volt, hogy a fényképezőgép elhelyezése, beállítása után, az exponáló gomb megnyomása, és a vaku villanása között mindössze 10 másodpercem volt a jógapozíció felvételére… volt ám kapkodás rendesen!  :-) )

 

A 03. és 04. képen édesanyám látható, miközben ászanázik. Az ászanák speciális, a testi és idegrendszeri működésre rendkívül pozitívan ható testhelyzetek, melyek a hatha jóga, indiai tradíciójából maradtak ránk. Amint mindenki láthatja, idősebb korban is lehet jógázni. (Sőt muszáj!) Édesanyám 1995 május 16-án tanulta meg a Maharishi Transzcendentális Meditációt (TM), miután már a szervezete és idegrendszere ezt megkívánta... Arcidegzsába, magas vérnyomás, szívproblémák, cukorbetegség, inzulinadagolás stb… A jógaászanákat is ekkor tanulta meg. (Én 1994 februárjában tanultam meg a TM-et, miután a bennem lévő feszültséget már nem tudtam a kondi teremben levezetni. Sérülést szenvedtem, kettős vállizomszakadást, így a kondizásnak lőttek…)

Azóta mindennap rendszeresen gyakoroljuk a meditációt és a jógagyakorlatokat.

(Ezeket a fotókat lesből készítettem, úgyhogy: PSSZZZTTT!!!

Nehogy édesanyám fülébe jusson, hogy „vele reklámozom a jógát”! :-)

A várva-várt építészeti könyvek

 

A 05. és 06. képen látható a mostani napok leginkább várt eseménye - a már 3 hónapja várt érdekesség - megkaptam az indiai Motilal Banarsidass Kiadótól, a várva-várt szthápatjavédikus könyveket. (Angol nyelvűek, az indiai tradícionális építészet könyvei.) Indiában a szthápatjavédáról szóló könyvek az építészek „Bibliája”. A hagyományos építészeti ismereteken kívül ezt fakultatívan, a szaktudásuk mellé tanulják. Így a képzésük közel 10-14 éves, mire a megfelelő tudásra, tapasztalatra és gyakorlatra is szert tesznek…

Ez egy nagyon komoly tudomány, az építészet legrégebbi forrása.

Ha bárkit érdekelnek ezek a könyvek, szívesen látom az otthonomban!

 

A ház bejáratainak hatása (vázlat)

 

A 07. képen a Maharishi Védikus Egyetem Szthápatja Véda Osztályának vázlata látható, a ház bejáratainak hatásáról…

Ezek a minőségek - a ház legerősebb minőségei - melyek az épület bejáratánál mutatkoznak, de a hatáshoz hozzá kell még adni a telek bejárat irányultságának hatását is. Így már tisztább képet kapunk. Ha valaki otthon összehasonlítja a saját háza bejáratának hatását a vázlat által jelzett hatásokkal, akkor valószínűleg sok kedvező vagy kedvezőtlen múltbéli történés egyik összetevőjét fedezheti fel… Hangsúlyoznám, nem a ház, hanem az ember mérlegel, dönt és cselekszik, de gondolatainak tisztaságát, jó egészségét elősegítheti vagy lerombolhatja a háza felépítéséből, szerkezetéből (vasztujából) eredő hatások, melyeket már évek, esetleg évtizedek óta élvez.

(Megjegyzés: a hatások összességébe, a munkahely és egyéb, sokat látogatott épületek hatása is beleértendő!)

Biogazdálkodás 1 m2-en, a m2-es krumpli

 

A 08. és 09. kép egy kis biogazdálkodásos poén… a neve: m2-es krumpli…

Ami erre a kísérletre késztetett: 1 m2 szabad felületen (állítólag) egy 4 tagú család éves krumpli mennyisége megtermelhető. Erre egy speciális „építményre”, vagy tartóedényre van szükségünk, amivel kb. 1,5 m magasságig építhetjük a krumpli ágyásunkat.

A módszer: kb. 20 cm vastag földre helyezzünk sűrűn a már csírázó, szép, egészséges krumplikat. Szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot (aprított növényi nyesedéket, füvet, gazt stb.), majd erre 5-10 cm földet. Amikor a növényi hajtások megjelennek a földfelszínen, ismételten szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot, majd pedig erre 5-10 cm földet. Ekkor megint várjuk meg a hajtások megjelenését, és szórjuk rá újabb mulcs, majd földréteget. Ezt az „építkezést” egészen a krumpli-felszíntől számított kb. 1,5-es magasságig folytathatjuk. Az így termelt krumpli az építményünk teljes magasságában végig, krumpli gumókat fog hozni.

Nagyon érdekesnek találom a módszert, mivel kis helyen lehet sok krumplit termeszteni, elmarad a gyakori kapálás, elmarad a krumpli feltöltése, a termesztés végére (melléktermékként) pedig egy érlelt komposztot is kapunk. Növényszakértő barátom ajánlotta, hogy csináljak egy másikat is, amit Pí vízzel locsolunk, ugyanis a Pí víz még jobban elősegíti a növények növekedését. (És majd összehasonlíthatjuk az eredményt. De ezt most idő hiányában nem próbálom ki.)

Tavaly hallottam erről a módszerről először. Egyenlőre csak, kb. 70-80 cm-nél tartok a „krumpli toronnyal”, de a hajtások még mindig vadul törnek az ég felé…

Meg kell vallanom, nagyon lazán kezelem a dolgokat, a gazt csak úgy egészben szórogatom bele a földbe, semmit sem aprítottam rajtuk…

A további fejleményeket és az eredményeket majd fel fogom tenni erre az oldalra.

 

Házunk bejáratainak elemzése

A 10. képen a házunk egyik félresikeredett bejárata látható. Ez a ház déli oldalán van, eredetileg itt volt az egyik déli bejáratunk, ezt építtette át édesanyám ilyen nyugati-irányba hajlóba. Nagyon szerencsétlen egy dolog, de jobb mint a déli bejárat. Ezt a bejáratot amikor egyik nyáron megjöttem Hollandiából, egy hírtelen ötlettől vezérelve egy „Tuto lakat és pánt” kívülről való felszerelésével megszűntettem, majd levettem az alacsony kis konyhánk ablakát, két sámlit helyeztem az ablak két oldalára, és azon keresztül tipegtem ki-be a házba. (11-es képen a padlásajtó alatti bejárat látható azaz ominózus konyha-bejárat, a régi konyha ablak. Tőle jobbra látható a házunk ÉK-i oldalán lévő kamra (12. kép), mely most szintén keleti bejáratú. Régebben ez is déli volt.)

Édesanyám eleinte nagyon kiakadt, de mivel látta szilárd elhatározásomat, a hétvégén már Laci nagybátyám segítségével át is építettük a bejáratot. (TÜZÉP-ről az ajtó és a falazóanyagok megvásárlása, ablak kibontása, áthidaló behelyezése, ajtókeret beállítása, rögzítése, vakolás, meszelés.) Tudom, szörnyen hangzik, minden kőműves ember utálja a kész házakat átépíteni, de én már tapasztalatból tudtam - az ismerőseim házát, munkahelyének bejáratát megvizsgálva, és ebből kiindulva –

 

BÁRHOL ÉS BÁRMIKOR MEGÉRI A DÉLI BEJÁRATOT MEGSZÜNTETNI, ÉS A KELETIT VAGY ÉSZAKIT MEGNYITNI!

 

Sajnos sok olyan tényező van, amit nem tudunk már javítani. Sajnos a ház és a telek ÉK-i része a legmagasabb fekvésű, és innen lejt nyugati irányba.(Lásd: 14. kép) Fordítva előnyösebb lenne, így hátráltató minőségeket rejt magában. A telek bejáratunk sajnos nyugatra néz 18. kép, de az É-i oldal felé eltolva. (Ez sok utazást, de sajnos következetlenséget és mentális megrázkódtatást is eredményez… Lásd: 07. kép, a bejáratok hatásai, É-Ny-i irány.

Szerencsére É-ra is lejt a telkünk, ez előnyös az anyagi minőségek, értékek megjelenésében.

(Lásd: a lépcső 13. kép, és 15. kép nagyszoba északi oldali ablaka (bejárata) vagy 16. kép, az É-i oldalon lévő kiskertünk, valamint a szobám É-i oldalon lévő ablaka 17. kép.)

 

És most kalandozzunk egy kicsit alvégen, nézzünk meg az ismertebb épületeket is Szthápatjavédikus szemmel!

 

dudasjeno@freemail.hu