Életrajz

SZARVAS PONGRÁC

 Amatőr grafikus- és festőművész

Baján született 1961- ben. Négy éves koráig szüleivel Csávolyon laktak. Apja jó kezű lakatos, hegesztő volt, aki a fával is ügyesen bánt. Nagycsaládban nőt föl, anyja a gyereknevelés, a házimunkák és a kertészkedés mellett gyakran kézimunkázott. Felesége Vancsura Margit - közismert, régi erdészcsalád sarja. 

Baján él, nős hat gyerek apja. A Gemenci erdőben dolgozik: jelenleg a Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatóság gemenci idegenforgalmi felügyelője. Korábban ugyanitt hosszú időn át természetvédelmi őrként dolgozott, ma az ismeretterjesztés mellett a fiatalok környezeti nevelésével is foglalkozik. Tagja - többek között - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek és az Országos Erdészeti Egyesületnek. Vízügyi szakközépiskolában érettségizett Baján. Ez után néhány évig a bajai postánál - különböző beosztásban, ill. egy bajai székhelyű kereskedelmi vállalatnál, mint dekoratőr dolgozott. Hosszabb ideig címfestő kisiparosként is tevékenykedett. Közben a budapesti Kirakatrendező és Dekoratőrképző Iskolában megszerezte e munkákhoz  szükséges képesítéseket. (Az akkoriban még kötelező, másfél éves sorkatonai szolgálatát Baján töltötte - képességeit, mint mozigépész, stúdiós, fotós, dekoratőr - ott is jól tudta kamatoztatni.) Budapesten folytatott tanulmányai idején művész tanárai és Csergezán Pál, az ismert " állat és természetfestő" és Nagygyörgy Sándor fotóművész biztatására fordult a képzőművészet felé. Eleinte ugyan az alkalmazott grafika területén dolgozott. Közben karikatúrákat, fotómontázsokat  is készített és ezekkel hívta fel magára a figyelmet a "Nimród" és a "Mai Magazin" oldalain. Első sikereit is Budapesten könyvelhette el, a Kongresszusi Központban rendezett vadászati tárgyú kiállításon és aukción.

1982 óta kedvenc témája az állatábrázolás, de könyvek, folyóiratok illusztrálással is foglalkozik. Képein főként Gemenc és az ártéri táj  hangulatát igyekszik megragadni és a jellemző állatvilágát hitelesen bemutatni. Már gyermekkorában is - a horgászatot sikeresen űző apját kísérve - sokat járt ki a Duna partra, az erdőn át. Ifjúkorában inkább egyedül, fényképezőgéppel járta a vadont - amit gyakran ma is megtesz. Grafikusnak vallja magát, akitől nem idegen a festői látásmód sem. 1997- től tagja az "Altamira" képzőművészeti egyesületnek - a természethez kötődő képző- és iparművészek egyesületének. Legszívesebben ceruzával dolgozik, de tust, akvarellt, pasztellt is szívesen vesz kézbe - olykor vegyes technikával is készít képeket. 1999 óta - barátja és segítője, Muray Róbert, a neves ornitológus és festőművész unszolására - olajfestékkel is alkot. Dusanek János festőművész és Kalotás Zsolt fotóművész bátorítására a természetfotózást sem hagyta abba - amire ideális lehetőséget nyújt a Baja várost melletti Gemenci erdő.

Az V. Országos Vadászati- Halászati és Természetvédelmi Kiállításon egy képe különdíjat nyert. Rendszeres résztvevője - a gemenci alkotó táboroknak. Önálló és csoportos kiállításainak száma negyven körül jár. Főbb helyszínek: Budapest, Baja, Bátaszék, Bonyhád, Deszk, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Kaposvár, Őriszentpéter, Sopron, Szekszárd, Székesfehérvár, Tata. Az általa illusztrált vadászati-, szép -, és szakirodalmi könyvek száma jelenleg tizenhat. Rajzait, fotóit - többek között - a "Nimród" Vadászújság rendszeresen felhasználja. Képeit számos hazai vadász és más természetkedvelő otthonában, vadászházakban, erdészeti irodákban, valamint a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban és a Szilvásváradi Erdészeti Múzeumban is megtalálni. Festményei, rajzai eljutottak már a határon túlra is. pl. Ausztriába, Belgiumba, Németországba, Olaszországba, Oroszországba, Svédországba.